cs
Kategorie: Úvod

Syrová strava - leden 2017

Syrová strava - leden 2017Syrové dobrůtky pro zahřátí

V chladnějších a mrazivých dnech, jaké prožíváme v letošním lednu,  je vhodné zařazovat do jídelníčku více potravin, které přirozeně zahřejí organismus. Připravte si koktejl ze zázvoru a k tomu třeba netradiční datlovo-brusinkové řezy.

Zázvoru se říká král koření. Povzbuzuje krevní oběh a trávení, podporuje vstřebávání živin a vylučování. S jeho konzumací to nesmíme přehánět, stačí jeden až dva centimetry čerstvého kořene, který nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky a uděláme si třeba dobrou limodnádu, horký nápoj nebo přidáváme do listových zeleninových salátů. Velmi dobrá kombinace je zázvor a med. Doporučuji med kupovat od medaře. 

Skořice - to většina víme, je další přirozené zahřívadlo organismu. Získává se z kůry stálezeleného stromu skořicovníku a její zahřívací a povzbuzující účinky jsou známé již ze starého Egypta. Uvolňuje napětí a silně prokrvuje pokožku.  Skořicový olej je též oblíbený při olejových masážích, ale je potřeba velmi slabé ředění. Při silnějším extraktu může dojít k reakci, která se projevuje značným zčervenáním a pálením pokožky. Skořici přidáme do sladkých i slaných jídel. Velmi lahodná je v kombinaci s jablkem  u snídaňových kaší, dezertů a nápojů.

Jablka -pro nás nejřirozenější ovoce. Jsou bohatá na antioxidanty, vápník, draslík, sodík,  železo, vitamíny C a B a důležitou vlákninu. Konzumujeme v pevném, kapalném i suchém stavu.

 

Jablko-skořicový smoothie (teplý i studený) 

2 porce - budete potřebovat

4 středě velká jablka

1 banán

2 šálky vody

1 lžíce semínek chia

1 lžička skořice

pokud se chcete hodně zahřát, tak přidejte kousek zázvoru.

Postup:

Semínka chia namočte asi na 20-30 minut do vody. Ovoce očistit, nakrájet a rozmixovat s vodou, ve které byla namočena semínka. Ozdobte plátkem jablíčka a lehce "pocukrujte" skořicí.

 

Zbylo Vám ještě ze svátků sušené ovoce - datle, fíky...? Můžete zkusit:

Datlovo (fíkovo) - brusinkové řezy

2 šálky datlí

1 šálek naklíčené a usušené pohanky

1,5 šálku mandlí

1 šálek sušených brusinek

1 lžíce citronové šťávy

špetka soli

Na drobenku:

1/2 šálku mandlí

2 lžíce rozinek, 1 lžička skořice

Postup:

Necháte si přes noc namočenou světlou (ne tmavou, ta by nevyklíčila) pohanku. Ráno ji propláchnete a usušíte ( kdekoliv - radiátor, sušička nebo trouba na 40 stupňů C. Datle a mandle pře noc namočte, ráno vodu slijte a směs rozmixujte. Pohanku (již usušenou ) namelte na mlýnku na mouku. Nemusí to být úplně na jemno. Přidejte pohankovou mouku, brusinky, nakonec špetku soli a citronovou šťávu k mandlovo-datlové hmotě a zpracujte v kompaktní hmotu. Bude mírně lepivá. Pokud by se lepila příliš, přidáte pohanku, pokud by byla příliš suchá, přidáte trochu vody. Zpracované těsto natlačíme do koláčové formy. Suché mandle a rozinky nasekáte na malé kousky a nakonec vmíchejte trochu skořice. Hotovou drobenkou posypejte a mírně ji natlačte do koláče. Ozdobte brusinkami.

 

print Formát pro tisk